Вплив іонів міді та рН середовища на антиоксидантну активність у тканинах коренів проростків озимої пшениці
Завантаження...
Дата
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
Анотація
Досліджено вплив іонів міді та рН середовища на активність ензимів антиоксидантної системи й пероксидне окиснення ліпідів у тканинах коренів проростків озимої пшениці. Встановлено, що в разі добавляння до середовища невеликих кількостей сульфату міді (0,3; 5 мкмоль) антиоксидантна активність у тканинах коренів пшениці підвищується. Зростання кислотності розчину для пророщування посилює вплив іонів Сu²⁺ на рослини озимої пшениці.
Исследовано влияние ионов меди и рН среды на активность энзимов антиоксидантной системы и пероксидное окисление липидов в тканях корней проростков озимой пшеницы. Установлено, что при добавлении в среду небольших количеств сульфата меди (0,3; 5 мкмоль) антиоксидантная активность в тканях корней пшеницы повышается. Возрастание кислотности раствора для проращивания усиливает влияние ионов Сu²⁺ на растения озимой пшеницы.
Effect of Cu²⁺ ions and pH of medium on lipid peroxidation and activity of root tissues antioxidant system of winter wheat seedlings was investigated. It was found that low copper sulphate concentrations (0.3; 5 μM) rise the antioxidant activity in root tissues of wheat plants. Effect of copper ions on wheat plants increased under low pH.
Исследовано влияние ионов меди и рН среды на активность энзимов антиоксидантной системы и пероксидное окисление липидов в тканях корней проростков озимой пшеницы. Установлено, что при добавлении в среду небольших количеств сульфата меди (0,3; 5 мкмоль) антиоксидантная активность в тканях корней пшеницы повышается. Возрастание кислотности раствора для проращивания усиливает влияние ионов Сu²⁺ на растения озимой пшеницы.
Effect of Cu²⁺ ions and pH of medium on lipid peroxidation and activity of root tissues antioxidant system of winter wheat seedlings was investigated. It was found that low copper sulphate concentrations (0.3; 5 μM) rise the antioxidant activity in root tissues of wheat plants. Effect of copper ions on wheat plants increased under low pH.
Опис
Теми
Цитування
Вплив іонів міді та рН середовища на антиоксидантну активність у тканинах коренів проростків озимої пшениці / М.Є. Рязанова, Л.М. Бацманова, М.С. Коваленко, Л.М. Михальська, В.В. Швартау // Физиология растений и генетика. — 2015. — Т. 47, № 6. — С. 497-504. — Бібліогр.: 26 назв. — укр.