Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса
Завантаження...
Дата
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова
Анотація
За допомогою тесту Еймса з метаболічною активацією та без неї визначено потенційну мутагенну дія неорганічної та органічної фракцій п’яти зразків сирокопчених ковбас. Отримані експериментальні дані свідчать про наявність у ковбасах хімічних речовин прямої і непрямої мутагенної дії, здатних індукувати генні мутації за різними механізмами, а також речовин із токсичними властивостями відносно тест-організмів.
При помощи теста Эймса с метаболической активацией и без таковой определена потенциальная мутагенная активность неорганической и органической фракций пяти образцов сырокопченых колбас. Полученные экспериментальные данные свидетельствуют о наличии в колбасах химических веществ, с одной стороны, способных индуцировать генные мутации с разными механизмами действия, с другой – прямого и непрямого действия, а также веществ с токсичными свойствами относительно тест-организмов.
The organic and non-organic fractions of the five smoked sausage samples have been tested by means of Ames Salmonella/microsome assay for the potential genetic activity evaluation. Experimental data have shown existence of direct and non-direct mutagens, bactericidal substances and the chemical substances which are able to induce gene mutations with the different mechanisms of action.
При помощи теста Эймса с метаболической активацией и без таковой определена потенциальная мутагенная активность неорганической и органической фракций пяти образцов сырокопченых колбас. Полученные экспериментальные данные свидетельствуют о наличии в колбасах химических веществ, с одной стороны, способных индуцировать генные мутации с разными механизмами действия, с другой – прямого и непрямого действия, а также веществ с токсичными свойствами относительно тест-организмов.
The organic and non-organic fractions of the five smoked sausage samples have been tested by means of Ames Salmonella/microsome assay for the potential genetic activity evaluation. Experimental data have shown existence of direct and non-direct mutagens, bactericidal substances and the chemical substances which are able to induce gene mutations with the different mechanisms of action.
Опис
Теми
Оригінальні статті
Цитування
Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 2. — С. 249-256. — Бібліогр.: 21 назв. — укр.