«Дід» – традиційний хліборобський атрибут різдвяно-новорічних свят українців Надсяння
Завантаження...
Дата
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України
Анотація
У статті із залученням широкого кола польових етнографічних матеріалів подано розгорнутий опис і аналіз звичаїв та обрядових дій, пов’язаних з важливим хліборобським атрибутом різдвяно-новорічних свят українців Надсяння – житнім снопком («дідом»). Зокрема, йдеться про його підбір, місце в хаті, ритуальне «годування», термін зберігання в помешканні, молотьбу на Новий рік хлопчиками («новолітниками») чи господарем, традиційні способи використання отриманого зерна.
В статье на основании достаточно большого количества полевых этнографических материалов детально описываются и анализируются обычаи и обрядовые действия, касающиеся важнейшего хлеборобского атрибута рождественско-новогодних праздников украинцев Надсянья – ржаного снопа («деда»). В частности, речь идет о его подборе, месте в доме, ритуальном «кормлении», сроке сохранения в помещении, молотьбе на Новый год мальчиками («новолитныками») или хозяином, традиционных способах использования приобретенного зерна.
While attracting a wide range of field ethnographic materials, the author submits a detailed description and analysis of customs and ritual actions related to the significant grain-producing attribute of the Nadsiannia Ukrainian Christmas – New Year observances – a rye little sheaf there named a did. Particularly, the matter deals with its selection and location in a hut, as well as the ritual regaling, its preservation time in an abode, threshing by either youngsters (adolescents) on New Year’s Day or a farmer himself, considering the conventional ways of utilizing the grain obtained in such a way.
В статье на основании достаточно большого количества полевых этнографических материалов детально описываются и анализируются обычаи и обрядовые действия, касающиеся важнейшего хлеборобского атрибута рождественско-новогодних праздников украинцев Надсянья – ржаного снопа («деда»). В частности, речь идет о его подборе, месте в доме, ритуальном «кормлении», сроке сохранения в помещении, молотьбе на Новый год мальчиками («новолитныками») или хозяином, традиционных способах использования приобретенного зерна.
While attracting a wide range of field ethnographic materials, the author submits a detailed description and analysis of customs and ritual actions related to the significant grain-producing attribute of the Nadsiannia Ukrainian Christmas – New Year observances – a rye little sheaf there named a did. Particularly, the matter deals with its selection and location in a hut, as well as the ritual regaling, its preservation time in an abode, threshing by either youngsters (adolescents) on New Year’s Day or a farmer himself, considering the conventional ways of utilizing the grain obtained in such a way.
Опис
Теми
З історії та теорії науки
Цитування
«Дід» – традиційний хліборобський атрибут різдвяно-новорічних свят українців Надсяння / М. Глушко // Народна творчість та етнологія. — 2016. — № 6. — С. 31-41. — Бібліогр.: 36 назв. — укр.