Риба та м’ясо на столі Волинського міщанства литовської доби

Завантаження...
Ескіз

Дата

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Інститут історії України НАН України

Анотація

Історія харчування дає змогу науковцям наблизитися до умов повсякденного життя окремих соціальних верств у минулому, тому, у цій статті вперше в українській історіографії було перевірено припущення, що м’ясні продукти та риба були невід’ємною частиною повсякденної харчової культури волинського міщанства у кінці XV – в середині XVI ст., як це характерно для країн Європи в обраний відтинок часу. У зв’язку з цим, метою статті було – з’ясувати види тварин та риб, які були на столі міщан у литовську добу, і встановити особливості локальної харчової культури даного регіону. Дослідження базується на методах локальної історії, історії повсякденності та мікроісторії. Висновки. З’ясовано, що волинське міщанство споживало різні види м’яса, яке отримували шляхом купівлі на торгах, або забиттям своєї худоби з двору: курки, гуски, свині, вівці, барана, телятини, яловичини, каплуна тощо; значно рідше їли продукти мисливства через їх потенційну дорожнечу та місця вилову. Міщани споживали місцеву та імпортну рибу щосезону: карпа, білугу, осетра, в’юна, вугра, щуку, оселедця тощо. Задля тривалого зберігання та транспортування рибу засолювали, коптили, в’ялили, вживали мерзлою або купували ще живу. Як і припускалося, споживання м’яса та риби у раціоні було регулярним, але кількість, частота і різновид м’ясного та риби на столі залежали від добробуту міщанина. На формування локальної харчової культури впливали аграрний характер міст у кінці XV–XVI ст., тісні зв’язки між містом та селом у товарообігу, кліматичні та географічні умови Волинського краю.
Food history allows historians to get closer to the conditions of everyday life of certain social strata in the past. Therefore, in this article, for the first time in Ukrainian historiography, the assumption that meat and fish were an integral part of the everyday food culture of Volhynian burghers in the late 15th – the middle of 16th centuries (as it was typical for European countries at that time) were checked. In this regard, the purpose of the article was to find out the types of animals and fish, that were on the table of the townspeople in the Lithuanian era, and to establish the features of Volhynian food culture. The research is based on the methods of local history, the history of everyday life and microhistory. Conclusions. It was found out that Volhynian burghers consumed various types of meat, which the burghers obtained by buying at fairs or by slaughtering their livestock from the yard: chickens, geese, pigs, sheep, ram, veal, beef, capon, etc.; burghers ate wild animals less frequently due to the potential high cost of such meat and hunting grounds. The townspeople consumed local and imported fish every season: carp, beluga, acipenser, loaches, freshwater eel, pike, herring, etc. For long-term storage and transportation, fish were salted, smoked, dried, frozen, or the townspeople bought alive fish. As assumed, the consumption of meat and fish in the Volhynian diet was regular. The amount, frequency and variety of meat and fish on the table depended on the well-being of the burgher. The agrarian nature of the cities in the late 15th – the middle of 16th centuries, close circulation of goods between towns and villages, climatic and geographical conditions of Volhynia influenced the formation of local food culture.

Опис

Теми

Історія України у світлі регіональних досліджень

Цитування

Риба та м’ясо на столі Волинського міщанства литовської доби / М. Тарасюк // Краєзнавство. — 2023. — № 1-2. — С. 27-40. — Бібліогр.: 22 назв. — укр.

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced