Погляд на Європу через їжу (роздуми про книгу Массімо Монтанарі «Голод і достаток. Історія харчування в Європі»)
Завантаження...
Дата
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України
Анотація
М. Монтанарі розглянув історію Європи як історію продовольчої революції, яка відбувалася повільно, протягом тисячі років і по-різному в різних частинах Європи. Спільним для всіх регіонів було, по-перше, послаблення зв'язків між продуктом і територією, унаслідок чого зменшилася небезпека голоду. Це — і розвиток комунікацій, і винайдення нових технологій обробки та зберігання продуктів і страв, і вдосконалення мережі розподілу товарів у глобальному контексті. По-друге, виникнення одноманітної продовольчої системи призвело до розширення зв'язків і контактів, обумовлених значною мобільністю населення, а також до ослаблення зв'язку режиму харчування із сезонами року, а разом з тим і певними календарними традиціями (святами, обрядами, заборонами, обмеженнями). По-третє, — урбанізація європейської системи харчування. М. Монтанарі констатував лише факти, не оцінюючи, позитивні чи негативні наслідки матиме така революція. Добре чи погано мати добробут такою ціною — покаже час.
Опис
Теми
Рецензії та огляди
Цитування
Погляд на Європу через їжу (роздуми про книгу Массімо Монтанарі «Голод і достаток. Історія харчування в Європі») / Л. Артюх // Народна творчість та етнологія. — 2013. — № 1. — С. 63-66. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.