Історіографічний аспект традиційного харчування поліщуків

Завантаження...
Ескіз

Дата

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України

Анотація

У статті розглянуто два основних напрями традиційного харчування поліщуків: суто їжа та її обрядовий аспект – календарні обряди із загальнопоширеними специфічними стравами і родинні обряди з нечисленними архаїчними стравами родильного, весільного й поховального циклів. Основою дослідження стали праці науковців – як з України, так і з Польщі, Білорусі, Росії, починаючи із середини ХIХ ст. і до нинішнього часу.
В статье рассмотрены два главных направления традиционного питания жителей Полесья: собственно питание и его обрядовый аспект – календарные обряды с общеизвестными специфическими блюдами и семейные обряды с немногочисленными архаическими блюдами родильного, свадебного и погребального циклов. Основой изучения стали работы научных сотрудников – как с Украины, так и из Польши, Белоруссии, России, начиная с середины ХIХ в. и до современности.
Two main trends of Polishchuky traditional nourishment are considered in the article. These are food only and its ceremonial aspect, including the calendar rituals with widespread specific courses and family rites with scanty archaic dishes of puerperal, wedding, and funeral cycles. The works of the scientists from Ukraine, as well as from Poland, Belarus, and Russia, since the mid-19th century up to the present time form the base of the investigation.

Опис

Теми

Розвідки та матеріали

Цитування

Історіографічний аспект традиційного харчування поліщуків / Т. Русінова // Матеріали до української етнології: Зб. наук. пр. — К.: ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України, 2017. — Вип. 16(19). — С. 146-154. — Бібліогр.: 31 назв. — укр.

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced