Порівняння впливу саліцилової та янтарної кислот на активність супероксиддисмутази й каталази і теплостійкість проростків проса (Panicum miliaceum L.)

Завантаження...
Ескіз

Дата

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Видавничий дім "Академперіодика" НАН України

Анотація

Вивчали вплив обробки насіння розчинами саліцилової та янтарної кислот (СК і ЯК) на теплостійкість проростків проса та активність в них супероксиддисмутази (СОД) і каталази. За дії СК і ЯК збільшувалась активність обох ферментів у 4–5-добових проростках і підвищувалась їх теплостійкість. В умовах in vitro (при додаванні до екстракту ферментів) СК і ЯК збільшували активність СОД та незначною мірою інгібували каталазу. Висловлюється припущення, що індукція теплостійкості попередньо оброблених проростків СК і ЯК може бути пов'язана зі змінами в окислювальному метаболізмі, зокрема, з підвищенням активності СОД.
The influence of seeds treatment with solutions of salicylic and succinic acids (SaA and SuA) on the heat resistance of Panicum miliaceum L. plantlets and the activity of superoxide dismutase (SOD) and catalase in them has been studied. Under the action of SaA and SuA, an increase of the activity of both enzymes in 4–5-days plantlets and their heat resistance are registered. In vitro conditions (addition to enzyme extracts), SaA and SuA increased the SOD activity and negligibly inhibited catalase. It is supposed that the induction of a heat resistance of plantlets by the pretreatment with SaA and SuA can be related to changes in the oxidative metabolism, in particular, to an increase of the SOD activity.

Опис

Теми

Біологія

Цитування

Порівняння впливу саліцилової та янтарної кислот на активність супероксиддисмутази й каталази і теплостійкість проростків проса (Panicum miliaceum L.) / Ю.Є. Колупаєв, Т.О. Ястреб, Л.І. Мусатенко // Доп. НАН України. — 2010. — № 10. — С. 154-159. — Бібліогр.: 14 назв. — укр.

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced