Криоконсервирование мицелия вешенки Pleurotus ostreatus разных штаммов по трем программам замораживания
Завантаження...
Дата
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України
Анотація
Исследовали морфофункциональные свойства мицелия вешенки Pleurotus ostreatus разных штаммов после криоконсервирования по трем программам замораживания. Оптимальной для криоконсервирования была признана программа 1: охлаждение со скоростью 1–4°С/мин до –28°С, стабилизация 20 мин, продолжение охлаждения до –100°С со скоростью 30°С/мин, быстрое погружение в жидкий азот. Установлено, что жизнеспособность криоконсервированного по разным программам мицелия не изменялась.
Досліджували морфофункціональні властивості міцелію вешенки Pleurotus ostreatus різних штамів після кріоконсервування за трьома програмами заморожування. Оптимальною для кріоконсервування була визнана програма 1: охолодження зі швидкістю 1–4°С/хв до –28 °С, стабілізація 20 хв, продовження охолодження до –100°С зі швидкістю 30°С/хв, швидке занурення в рідкий азот. Встановлено, що життєздатність кріоконсервованого за різними програмами міцелію не змінювалась.
Morphofunctional properties of pleurotus mycelium Pleurotus ostreatus of different strains after cryopreservation according to three freezing programs were investigated. The cryopreservation program 1 was found as optimal cooling at the rate of 1–4°C/min down to −28°C/min, 20 min stabilization, further cooling down to −100°C at a rate of 30°C/min, fast submerging into liquid nitrogen. The viability of cryopreserved mycelium on different programs was established as not changed.
Досліджували морфофункціональні властивості міцелію вешенки Pleurotus ostreatus різних штамів після кріоконсервування за трьома програмами заморожування. Оптимальною для кріоконсервування була визнана програма 1: охолодження зі швидкістю 1–4°С/хв до –28 °С, стабілізація 20 хв, продовження охолодження до –100°С зі швидкістю 30°С/хв, швидке занурення в рідкий азот. Встановлено, що життєздатність кріоконсервованого за різними програмами міцелію не змінювалась.
Morphofunctional properties of pleurotus mycelium Pleurotus ostreatus of different strains after cryopreservation according to three freezing programs were investigated. The cryopreservation program 1 was found as optimal cooling at the rate of 1–4°C/min down to −28°C/min, 20 min stabilization, further cooling down to −100°C at a rate of 30°C/min, fast submerging into liquid nitrogen. The viability of cryopreserved mycelium on different programs was established as not changed.
Опис
Теми
Секция «Низкотемпературное консервирование биологических объектов»
Цитування
Криоконсервирование мицелия вешенки Pleurotus ostreatus разных штаммов по трем программам замораживания / Л.Г. Чернышенко, Л.Е. Шатилова, Л.В. Степанюк // Проблемы криобиологии. — 2008. — Т. 18, № 4. — С. 413-416. — Бібліогр.: 8 назв. — рос.