Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор

Завантаження...
Ескіз

Дата

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України

Анотація

Розроблено біотехнологічні умови добору стійких до засолення генотипів тритикале озимого в культурі ізольованих мікроспор. Встановлено, що концентрація 100 мМ NaCl в селективних середовищах дає змогу диференціювати генотипи тритикале за солестійкістю. Показано, що деякі гібриди стійкіші до засолення порівняно з вихідним сортом. Доведено можливість використання культури мікроспор як тест-системи для вивчення солестійкості генотипів тритикале озимого.
Разработаны биотехнологические условия отбора устойчивых к засолению генотипов тритикале озимого в культуре изолированных микроспор. Установлено, что концентрация 100 мМ NaCl в селективных средах позволяет дифференцировать генотипы тритикале по солеустойчивости. Показано, что некоторые гибриды более устойчивы к засолению по сравнению с исходным сортом. Доказана возможность использования культуры микроспор как тест-системы для изучения солеустойчивости генотипов тритикале озимого.
The biotechnological terms of selection of resistant winter triticale genotypes to salinity in isolated microspores culture were developed. The concentration of NaCl 100 mM in selective media allows to differentiate triticale genotypes for salt tolerance. It was found that some hybrids have higher resistance to salinity as compared to the original variety. The ability to use microspore culture as a test system for the study of salt tolerance of winter triticale genotypes was proven.

Опис

Теми

Цитування

Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор / С.В. Пикало, С.І. Волощук // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 267-273. — Бібліогр.: 20 назв. — укр.

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced