Морфолого-культуральні властивості лікарського гриба Piptoporus betulinus (Basidiomycetes) на агаризованих живильних середовищах
Завантаження...
Дата
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України
Анотація
Представлены результаты исследования морфологических и культуральных особенностей штаммов базидиального лекарственного макромицета Piptoporus betulinus из коллекции культур шляпочных грибов Института ботаники имени Н.Г. Холодного НАН Украины. C использованием метода сканирующей электронной микроскопии изучены характерные для данного вида микроморфологические структуры, позволяющие идентифицировать его в чистой культуре. Культурально-морфологические исследования проводили на четырех агаризованных питательных средах. Для всех исследованных штаммов наиболее благоприятными для вегетативного роста были картофельно-десктрозный агар (КДА), температура инкубации 26º С. Критической температурой для штаммов P. betulinus является 36° С. Изучено наличие 8 ферментов, которые характеризуют: окислительно-восстановительные процессы (лакказа, тирозиназа и пероксидаза); метаболизм азотных соединений (протеаза); углеводов: (амилаза, целлюлаза, β-глюкозидаза) и липидов (липаза). Установлены культуральные характеристики, по которым можно проводить идентификацию и верификацию культур P. betulinus.
The article presents results of the research on growth and morphological peculiarities of a valuable medicinal mushroom, Piptoporus betulinus, from the Culture Collection of Mushrooms of М.G. Kholodny Institute of Botany, National Academy of Sciences of Ukraine. Using scanning electron microscopy, the micro-morphological structures specific to this species were studied in order to enable its identification in pure culture. Cultural-morphological studies were performed on four nutrient agar media. For all tested strains, potato-dextrose agar medium (PDA) and incubation temperature of 26º C were the most favorable for vegetative growth. Temperature of 36° C is critical. We have studied the presence of eight enzymes characterizing: redox processes (laccase, tyrosinase, peroxidase); metabolism of nitrogen compounds (protease), carbohydrates (amylase, cellulase, β-glucosidase) and lipids (lipase). The established cultural characteristics can be used for verification of P. betulinus cultures.
The article presents results of the research on growth and morphological peculiarities of a valuable medicinal mushroom, Piptoporus betulinus, from the Culture Collection of Mushrooms of М.G. Kholodny Institute of Botany, National Academy of Sciences of Ukraine. Using scanning electron microscopy, the micro-morphological structures specific to this species were studied in order to enable its identification in pure culture. Cultural-morphological studies were performed on four nutrient agar media. For all tested strains, potato-dextrose agar medium (PDA) and incubation temperature of 26º C were the most favorable for vegetative growth. Temperature of 36° C is critical. We have studied the presence of eight enzymes characterizing: redox processes (laccase, tyrosinase, peroxidase); metabolism of nitrogen compounds (protease), carbohydrates (amylase, cellulase, β-glucosidase) and lipids (lipase). The established cultural characteristics can be used for verification of P. betulinus cultures.
Опис
Теми
Спорові рослини та гриби
Цитування
Морфолого-культуральні властивості лікарського гриба Piptoporus betulinus (Basidiomycetes) на агаризованих живильних середовищах / О.Б. Михайлова // Український ботанічний журнал. — 2014. — Т. 71, № 5. — С. 603-609. — Бібліогр.: 26 назв. — укр.