Закономерности метода химического мутагенеза в отношении признака хлебопекарного качества на озимой пшенице

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Інститут молекулярної біології і генетики НАН України

Abstract

Из коллекции мутантов озимой пшеницы, полученной методом химического мутагенеза, выделены с высокой частотой образцы и сорта с высокими хлебопекарными свойствами. Последние, в отличие от традиционных методов селекции, сохраняются длительное время на разных агрофонах, в том числе низких, при разных погодных условиях. Следовательно, хлебопекарные свойства мутантов и мутантных сортов более определяются генотипом и менее внешними условиями.
З колекції мутантів озимої пшениці, отриманої методом хімічного мутагенезу, виділені з високою частотою зразки і сорти з високими хлібопекарськими властивостями. Останні, на відміну традиційних методів селекції, зберігаються тривалий час на різних агрофонах, у тому числі низьких, при різних погодних умовах. Отже, хлібопекарські властивості мутантів і мутантних сортів більш визначаються генотипом і менш зовнішніми умовами.
Of the extensive collection winter wheat’s mutants received by method of chemical mutagenesis with high frequency there were choosed patterns and varieties with high baking properties. The patterns and varieties preserve high baking properties during long time by cultivation on different agricultural backgrounds and by various weather conditions. This means that baking properties are more determinated by genotype and less by environment conditions.

Description

Keywords

Прикладна генетика і селекція

Citation

Закономерности метода химического мутагенеза в отношении признака хлебопекарного качества на озимой пшенице / Н.С. Эйгес, Г.А. Волченко, Н.Л. Кузнецова, Л.И. Вайсфельд, В.Д. Артамонов, С.Г. Волченко, Г.Г. Корнева, Н.Н. Кахриманова // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2010. — Т. 8. — С. 481-486. — Бібліогр.: 5 назв. — рос.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By