Специфічні риси в системі харчування греків Приазов’я
Завантаження...
Дата
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України
Анотація
У статті проаналізовано стан збереженості традицій приготування їжі у греків Приазов’я, з’ясовано ступінь етнокультурних взаємовпливів, що виникли з огляду на їхнє переселення на українську територію з Криму після російсько-турецької війни 1768–1774 років. Під час досліджень було зафіксовано та введено в науковий обіг низку локальних назв і рецептів місцевих страв. Завдяки використанню польових матеріалів, авторка простежила зміни в традиційній кухні греків Приазов’я та охарактеризувала її сучасний стан.
В статье проанализировано состояние сохранности традиций приготовления еды у греков Приазовья, обозначена степень этнокультурных взаимодействий, образовавшихся в результате их переселения на украинскую территорию из Крыма после русско-турецкой войны 1768–1774 годов. В процессе исследований было зафиксировано и введено в научный обиход ряд локальных названий и рецептов местных блюд. Благодаря использованию полевых материалов, автор проследила изменения в традиционной кухне греков Приазовья и охарактеризовала ее нынешнее состояние.
The article analyses the state of conservation of the cooking traditions of the cis-Azov Greeks and ascertains the extent of ethno-cultural interplays that have arisen in a consequence of their migration from the Crimea to the Ukrainian lands during the 1768–1774 Russian-Turkish war. While researching, a number of local names and recipes of local dishes have been recorded and put into scientific circulation. Due to making use of the field materials, the authoress succeeded in tracing changes in cis-Azov Greek traditional cuisine and in describing its current state.
В статье проанализировано состояние сохранности традиций приготовления еды у греков Приазовья, обозначена степень этнокультурных взаимодействий, образовавшихся в результате их переселения на украинскую территорию из Крыма после русско-турецкой войны 1768–1774 годов. В процессе исследований было зафиксировано и введено в научный обиход ряд локальных названий и рецептов местных блюд. Благодаря использованию полевых материалов, автор проследила изменения в традиционной кухне греков Приазовья и охарактеризовала ее нынешнее состояние.
The article analyses the state of conservation of the cooking traditions of the cis-Azov Greeks and ascertains the extent of ethno-cultural interplays that have arisen in a consequence of their migration from the Crimea to the Ukrainian lands during the 1768–1774 Russian-Turkish war. While researching, a number of local names and recipes of local dishes have been recorded and put into scientific circulation. Due to making use of the field materials, the authoress succeeded in tracing changes in cis-Azov Greek traditional cuisine and in describing its current state.
Опис
Теми
З історії та теорії науки
Цитування
Специфічні риси в системі харчування греків Приазов’я / І. Пономарьова // Народна творчість та етнологія. — 2015. — № 5. — С. 24-37. — Бібліогр.: 42 назв. — укр.