Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект
Завантаження...
Дата
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України
Анотація
У статті акцентовано на історіографії питання української народної традиційної кухні, зокрема подано огляд наукової літератури та художньо-кулінарних видань, у яких актуалізовано гастрономічну проблематику. У цьому контексті головно увагу зосереджено на аналізі етнологічно-кулінарних матеріалів, уміщених у гастрономічному путівнику «Смаки Буковини», де розповідається про традиційні українські, молдовські, румунські, єврейські, польські страви та їжу липован-старообрядців. З огляду на це, виокремлено проблему популяризації української народної традиційної гастрономічної спадщини як на Буковині, так і в Україні загалом. У статті висвітлено питання композиційних особливостей книги з детальною характеристикою кожного розділу, записів кулінарних рецептів та специфіки приготування страв, пов’язаних із родинно-побутовою та календарною обрядовістю. Проаналізувавши художньо-етнографічні нариси, з’ясовано специфіку природних умов, зокрема Буковинського Підгір’я та Подністров’я, одягової культури буковинців, виявлено цікаві деталі з опису декоративно-художнього оформлення житлових та господарських споруд, простежено фольклорні мотиви книги.
It is emphasized on the historiography of the issue of Ukrainian folk traditional cuisine in the article. In particular, a review of scientific literature and fiction writing culinary editions with the actualized gastronomic issue is submitted. In this context, attention is paid mainly to the analysis of ethnological and culinary materials included in the gastronomic guide Tastes of Bukovyna, dedicated to traditional Ukrainian, Moldavian, Romanian, Jewish, and Polish dishes and the food of Lipovans Old Believers. Taking this fact into account, the problem of popularization of Ukrainian folk traditional gastronomic heritage both in Bukovyna and in Ukraine in general is distinguished. The issues of the compositional features of the book with the detailed descriptions of each chapter, records of culinary recipes, and peculiarities of cooking of the dishes related to family and calendar rites are considered in the article. Having analyzed the artistic and ethnographic essays, typical features of natural conditions are determined; in particular, the ones of the Foothills of Bukovyna and Transnistria as well as the clothing culture in the Bukovyna population are found out. Interesting details from the description of the decorative and artistic design of residential and household buildings are revealed, and the folklore motifs of the book are considered.
It is emphasized on the historiography of the issue of Ukrainian folk traditional cuisine in the article. In particular, a review of scientific literature and fiction writing culinary editions with the actualized gastronomic issue is submitted. In this context, attention is paid mainly to the analysis of ethnological and culinary materials included in the gastronomic guide Tastes of Bukovyna, dedicated to traditional Ukrainian, Moldavian, Romanian, Jewish, and Polish dishes and the food of Lipovans Old Believers. Taking this fact into account, the problem of popularization of Ukrainian folk traditional gastronomic heritage both in Bukovyna and in Ukraine in general is distinguished. The issues of the compositional features of the book with the detailed descriptions of each chapter, records of culinary recipes, and peculiarities of cooking of the dishes related to family and calendar rites are considered in the article. Having analyzed the artistic and ethnographic essays, typical features of natural conditions are determined; in particular, the ones of the Foothills of Bukovyna and Transnistria as well as the clothing culture in the Bukovyna population are found out. Interesting details from the description of the decorative and artistic design of residential and household buildings are revealed, and the folklore motifs of the book are considered.
Опис
Теми
Розвідки та матеріали
Цитування
Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект / О. Меленчук // Народна творчість та етнологія. — 2022. — № 4. — С. 73–81. — Бібліогр.: 11 назв. — укр.