Дослiдження взаємодiї "корових” 2′,5′-олiгоаденiлатiв iз деякими протеїнами методом флуоресцентної спектроскопiї
Завантаження...
Файли
Дата
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
Анотація
Вивчали взаємодiю “корового” олiгоаденiлату (2′,5′-A₃) та його аналогiв iз альбумiном,
iнтерфероном, iнсулiном, iмуноглобулiном та кальмодулiном методом флуоресцентної
спектроскопiї та мас-спектрометрiї. Показано, що всi дослiджуванi олiгоаденiлати гасять власну флуоресценцiю цих бiлкiв рiзною мiрою i це гасiння має концентрацiйну
залежнiсть. 2′,5′-А₃ та його аналоги 2′,5′-А₃-thio, 2′,5′-A₃-ino i 2′,5′-A₃-cord iстотно гасять флуоресценцiю протеїнiв при збудженнi молекул довжиною хвилi 280 нм
i значно менше при збудженнi 296 нм, що може свiдчити про можливу роль тирозину
в процесах зв’язування цих препаратiв з бiлками. Разом з тим у випадку 2′,5′-А₃-epo
i 2′,5′-А₃-NH₂ їх взаємодiя з бiлками може вiдбуватися за участю тирозину i триптофану, оскiльки спостерiгається значне збiльшення гасiння флуоресценцiї бiлкiв при довжинi хвилi збудження 296 нм, особливо для 2′,5′-А₃-NH₂. Обговорюються можливi
механiзми взаємодiї олiгоаденiлатiв з дослiджуваними бiлками.
Изучали взаимодействие “корового” олигоаденилата (2′,5′-A₃) и его аналогов с альбумином, интерфероном, инсулином, иммуноглобулином и кальмодулином методом флуоресцентной спектроскопии и масс-спектрометрии. Показано, что все исследуемые олигоаденилаты тушат собственную флуоресценцию этих белков в разной степени и это тушение имеет концентрационную зависимость. 2′,5′-А₃ и его аналоги 2′,5′-А₃-thio, 2′,5′-A₃-ino i 2′,5′-A₃-cord существенно тушат флуоресценцию протеинов при возбуждении молекул длиной волны 280 нм и значительно меньше при возбуждении 296 нм, что может свидетельствовать о возможной роли тирозина в процессах связывания этих препаратов с белками. В то же время в случае 2′,5′-А₃-epo и 2′,5′-A₃-NH₂ их взаимодействие с белками может происходить с участием тирозина и триптофана, поскольку наблюдается значительное увеличение тушения флуоресценции белков при длине волны возбуждения 296 нм, особенно для 2′,5′-А₃-NH₂. Обсуждаются возможные механизмы взаимодействия олигоаденилатов с исследуемыми белками.
The interactions between “core” oligoadenylates (2′,5′-A₃) and its analogs with albumin, interferon, insulin, immunoglobulin, and calmodulin are studied, by using fluorescence spectroscopy and mass spectrometry. It is shown that all oligoadenylates quench the intrinsic fluorescence of these proteins in varying degrees. Quenching degree depends on the olygoadenylates concentration. 2′,5′-A₃ and its analogs 2′,5′-A₃-thio, 2′,5′-A₃-ino, and 2′,5′-A₃-cord substantially quench the proteins fluorescence excited at a wavelength of 280 nm and do significantly less at an excitation wavelength of 296 nm that may indicate the possible tyrosine role in the binding of these drugs to proteins. At the same time, in the case of 2′,5′-A₃-epo and 2′,5′-A₃-NH₂, their interaction with proteins can occur via tyrosine and tryptophan, as there is a significant increase in the proteins fluorescence quenching at an excitation wavelength of 296 nm, especially for 2′,5′-A₃-NH₂. Possible mechanisms of interaction between the investigated proteins and oligoadenylates are under discussion.
Изучали взаимодействие “корового” олигоаденилата (2′,5′-A₃) и его аналогов с альбумином, интерфероном, инсулином, иммуноглобулином и кальмодулином методом флуоресцентной спектроскопии и масс-спектрометрии. Показано, что все исследуемые олигоаденилаты тушат собственную флуоресценцию этих белков в разной степени и это тушение имеет концентрационную зависимость. 2′,5′-А₃ и его аналоги 2′,5′-А₃-thio, 2′,5′-A₃-ino i 2′,5′-A₃-cord существенно тушат флуоресценцию протеинов при возбуждении молекул длиной волны 280 нм и значительно меньше при возбуждении 296 нм, что может свидетельствовать о возможной роли тирозина в процессах связывания этих препаратов с белками. В то же время в случае 2′,5′-А₃-epo и 2′,5′-A₃-NH₂ их взаимодействие с белками может происходить с участием тирозина и триптофана, поскольку наблюдается значительное увеличение тушения флуоресценции белков при длине волны возбуждения 296 нм, особенно для 2′,5′-А₃-NH₂. Обсуждаются возможные механизмы взаимодействия олигоаденилатов с исследуемыми белками.
The interactions between “core” oligoadenylates (2′,5′-A₃) and its analogs with albumin, interferon, insulin, immunoglobulin, and calmodulin are studied, by using fluorescence spectroscopy and mass spectrometry. It is shown that all oligoadenylates quench the intrinsic fluorescence of these proteins in varying degrees. Quenching degree depends on the olygoadenylates concentration. 2′,5′-A₃ and its analogs 2′,5′-A₃-thio, 2′,5′-A₃-ino, and 2′,5′-A₃-cord substantially quench the proteins fluorescence excited at a wavelength of 280 nm and do significantly less at an excitation wavelength of 296 nm that may indicate the possible tyrosine role in the binding of these drugs to proteins. At the same time, in the case of 2′,5′-A₃-epo and 2′,5′-A₃-NH₂, their interaction with proteins can occur via tyrosine and tryptophan, as there is a significant increase in the proteins fluorescence quenching at an excitation wavelength of 296 nm, especially for 2′,5′-A₃-NH₂. Possible mechanisms of interaction between the investigated proteins and oligoadenylates are under discussion.
Опис
Теми
Біохімія
Цитування
Дослiдження взаємодiї "корових” 2′,5′-олiгоаденiлатiв iз деякими протеїнами методом флуоресцентної спектроскопiї / В.В. Ткачук, С.М. Левченко, А.В. Ребрiєв, Л.В. Ткачук, С.I. Черних, З.Ю. Ткачук // Доповiдi Нацiональної академiї наук України. — 2015. — № 2. — С. 158-164. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.